Dak-oppervlakken

De schematisering van een dakoppervlak bestaat in principe uit 1 of 2 lagen. Deze lagen noemen we de drainage- en substraatlaag. Deze lagen kunnen per onderdeel in of uitgeschakeld worden. De afvoer van een dak kan worden vertraagd.

Traditioneel (blauw) dak
Een traditioneel dak heeft alleen een zogenaamde drainagelaag met een afvoer. De vochtberging op een dak(laag) wordt alleen geledigd door verdamping. Op een plat dak is deze vochtberging groter dan op een hellend dak. De afvoer van een traditioneel dak is in principe vrijwel ongelimiteerd.
Een traditioneel (blauw) dak wordt geschematiseerd als een dak met: substraat ‘geen’ en afvoer/vertraging ‘geen limiet’.

Traditioneel groen dak
Een traditioneel groen dak heeft alleen een substraatlaag met alleen vochtberging. Ook wordt de vochtberging alleen geledigd door verdamping. Als de vochtberging geheel gevuld raakt dan loopt deze over naar een (overloop)bestemming.

Groen/blauw dak
Een groen/blauw dak bestaat uit 2 lagen: de substraat en de drainage laag. De substraatlaag (groen) heeft alleen vochtberging die over kan lopen naar de drainagelaag (blauw). De drainagelaag heeft een berging met een eventueel gereguleerde afvoer en kan ook een (beperkte) vochtberging hebben. Als de afvoer van de drainagelaag sterk wordt geknepen dan gaat de berging van de drainagelaag zich (sneller) vullen en kan deze eventueel overlopen.

Regulering afvoer dak
De afvoer vanuit de drainagelaag loopt via een doorlaat(opening) waarvan de afvoer bovendien meer of minder sterk kan worden vertraagd. De doorlaat heeft als afmetingen de breedte en de hoogte. De afvoervertraging is in te stellen van geen, minimaal, normaal, sterk en maximaal.

>> voorbeeld figuur waarin het verloop van die afvoeren wordt vergeleken

Samengevat

   • Traditioneel dak = drainagelaag met vochtberging en ongelimiteerde afvoer naar externe bestemming
   • Blauw dak = drainagelaag met berging en gereguleerde afvoer naar externe bestemming
   • Groen dak = substraatlaag met berging zonder afvoer maar met een overloop naar externe bestemming
   • Groen/blauw dak = substraatlaag met overloop naar drainagelaag met berging en gereguleerde afvoer naar externe bestemming

Links naar schematisering onderdelen:

Laatste wijziging 2019-07-24